Persoonlijkheidsstoornissen

Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis is bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, heeft erge bindingsangst of verlatingsangst, doet dingen zonder na te denken, is afhankelijk, perfectionistisch of verlegen. Hierdoor kunnen verschillende problemen ontstaan: thuis, op school en/of op het werk. Er zijn verschillende persoonlijkheidsstoornissen. De meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen zijn de borderline-, vermijdende en andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis.

Vaak gaat een persoonlijkheidsstoornis gepaard met andere klachten, zoals angsten, depressie, verslaving en eetproblemen. Er wordt dan gesproken van comorbiditeit. Vaak zoeken mensen hulp voor deze klachten, maar blijkt een persoonlijkheidsstoornis onderliggend te zijn.

Behandeling

Wanneer u bij GGZuidland behandeld wordt voor bijvoorbeeld een depressie of angststoornis, dan kan tijdens uw behandeling aan de orde komen dat er sprake lijkt te zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Wanneer een behandelaar dit vermoeden heeft, dan wordt dit met u besproken. U kunt dan samen bepalen of diagnostiek en/of behandeling gericht op deze persoonlijkheidsstoornis wenselijk is. Indien u hier samen voor kiest, kunt u doorverwezen worden naar een ambulante behandelafdeling van GGZ WNB voor de gespecialiseerde behandeling.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen. Meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen kunt u vinden via thuisarts.nl

Zoeken