PTSS

Wanneer u iets heel ergs heeft meegemaakt (zoals een oorlog, een overval, een ongeluk of seksueel geweld), kan die gebeurtenis steeds op een indringende manier terugkomen in uw gedachten of dromen. Het is dan alsof de gebeurtenis zich telkens weer opnieuw beleefd wordt. Dit is posttraumatische stress. Mensen die hier last van hebben doen er alles aan om deze gedachten te vermijden door plekken of mensen uit te weg te gaan of te onderdrukken met behulp van alcohol of drugs. Dit kan een ontwrichtend effect hebben op de kwaliteit van leven, waardoor behandeling wenselijk is.

Behandeling

Een enkele traumatische ervaring kan al veel invloed hebben op uw leven. Behandelvormen als cognitieve gedragstherapie (CGT) en Eye Movement Desensitization en Reprocessing (EMDR) kunnen helpen om het trauma te verwerken en/of de posttraumatische stress te doen verminderen. Samen met u wordt gekeken welke behandelvorm het meest passend is. Tijdens de behandeling kan ook blijken dat het trauma erg complex is of dat er meerdere trauma’s zijn die leiden tot uw klachten. Indien dit het geval is, dan wordt samen met u besproken of intensieve(re) behandeling wenselijk is. U kunt hiervoor doorverwezen worden naar een ambulante behandelafdeling van GGZ WNB voor gespecialiseerde behandeling.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de PTSS richtlijnen voor medisch specialisten. Meer informatie over posttraumatische stress (PTSS) kunt u vinden via thuisarts.nl

Zoeken