Uitzichtloze financiële situatie kan leiden tot depressie

Mensen die hun baan kwijtraken en hierdoor hun rekeningen niet meer kunnen betalen kunnen zich zoveel zorgen maken dat ze stressklachten krijgen. Financiële problemen die uitzichtloos lijken kunnen zelfs leiden tot depressieve gevoelens.

Met name voor mensen die geen inzicht hebben in hun inkomsten en uitgaven en weglopen voor problemen, is de klap groter wanneer blijkt dat ze hun problemen onder ogen moeten zien en bijvoorbeeld de schuldsanering in moeten.

Vaak schamen mensen zich voor het feit dat zij financiële problemen hebben. Ze stoppen het weg, trekken zich terug en bedenken smoesjes om niet met vrienden en familie af te spreken. Hierdoor kan onbegrip ontstaan en dit werkt stressverhogend. Wanneer men door de schuld van een ander in de financiële problemen is geraakt, kan ook wantrouwen en woede gaan meespelen. Al deze emoties samen zijn niet goed voor de geestelijke gezondheid en vergroten de gevoelens van wanhoop. Als hier niet iets mee gedaan wordt, is de kans op een depressie groter.

Het klinkt misschien simpel, maar het is belangrijk positief te blijven denken. Naast het aanpakken van uw schulden, pakt u ook uw zorgen aan. Praat met anderen over het feit dat u in de problemen zit. Vaak begrijpen mensen dit heel goed. U hoeft zich dan geen zorgen te maken over wat mensen van u denken. U bent echt niet de enige die dit doormaakt. Zorg ervoor dat u samenwerkt met uw partner en elkaar geen verwijten maakt, en dat u vooral goed slaapt. Slaaptekort leidt niet alleen tot geestelijke, maar ook tot lichamelijke klachten. Als u merkt dat u teveel stress ervaart door uw schulden, bel dan uw huisarts voor hulp

Lees hier hoe de schuldhulpverlening van de gemeente werkt

Wanneer u te maken heeft met incassobureau’s, dan is de de informatie op de website van Consuwijzer ook verhelderend. Er is ook een rekenhulp ingebouwd die voor u berekend wat een incassobureau u aan kosten mag berekenen.

Op de website van het Nibud vindt u ook veel waardevolle informatie over dit onderwerp. Zelfjeschuldenregelen.nl, ook onderdeel van de website van het Nibud, begeleidt u in vijf stappen naar een plan van aanpak voor uw geldproblemen. Er staat achtergrondinformatie over het oplossen van schulden en de werkwijze van schuldeisers. Ook leest u hoe anderen hun schulden hebben opgelost en zijn er ook voorbeeldbrieven te vinden. Met deze brieven kunt u schuldeisers voorstellen doen voor een betalingsregeling.

Zoeken