MijnGGZWNB

Gezonde voeding en eetgewoonten

Wat houdt gezonde voeding in?

Gezonde voeding en het hebben van gezonde eetgewoonten, heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Zo helpt gezond eten het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en obesitas verkleinen. Gezond eten helpt u om lekker in uw vel te zitten. Iemand die lekker in zijn/haar vel zit is gelukkiger, meer ontspannen en beter bestand tegen stress.

Gezonde voeding bestaat uit:

  • Gevarieerde voeding is nodig om voldoende voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) binnen te krijgen. Hierbij kunt u uitgaan van de schijf van vijf .
  • Het eten op vaste tijdstippen is iets waar het lichaam goed op gedijt. Ook biedt het houvast bij het op gewicht blijven. De verbranding van voeding in het lichaam is te vergelijken met het verbranden van hout in een kachel: een goed brandende kachel verbrandt makkelijker een nieuw blok hout dan een kachel waar bijna geen hout meer in ligt en waarvan het vuur bijna gedoofd is. Ontbijten is dus belangrijk om de kachel te laten branden! Het overslaan van maaltijden geeft een “dip” in de verbranding en geeft bovendien meer kans op eetbuien en snoepen.
  • De norm gaat er van uit dat een volwassen persoon drie keer per dag een maaltijd nuttigt en 3 á 4 keer per dag een tussendoortje neemt. Zolang dit gezonde en gevarieerde voeding is, is er weinig risico op over- of ondergewicht.
  • Kies voor een gezond tussendoortje zoals fruit in plaats van een koek of snack. Verwerk in iedere warme maaltijd een bepaalde groente. Beleg daarnaast eventueel uw brood tijdens de lunch met sla en ander gezond beleg. Per dag 2 ons groenten en 2 stuks fruit.
  • Vet is nodig als bouwstof voor het lichaam. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en verlaagt daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet echter kan het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten zijn dus gezond, maar alle soorten vet leveren evenveel calorieën. Onverzadigde vetten zijn vooral te vinden in plantaardige producten zoals olie, vloeibare boter en noten. Verzadigde vetten zijn vooral herkenbaar als harde boter, en zit veel in dierlijke producten. Maar deze ‘ongezonde’ vetten zitten ook verborgen in allerlei andere producten zoals volvette zuivel, koek en gebak, zoutjes en snacks.
  • Iedereen heeft zout nodig. Zout regelt onder andere de hoeveelheid vocht in het lichaam. Te veel zout echter verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Voor volwassen geldt een advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder.
  • Het is ook belangrijk om voldoende te drinken, minstens 1.5 liter per dag. Denk er hierbij wel om dat wat u drinkt niet teveel suikers bevat.

Hoe weet ik of ik een gezonde voedingsstijl heb?

Om er achter te komen of u een gezonde voedingsstijl heeft, kunt u twee weken lang een (eet-)dagboek bijhouden. Hierdoor krijgt u inzicht in uw eetpatroon.

Komt u dagelijks aan uw 2 ons groente en 2 stuks fruit? Drinkt u voldoende? Eet u regelmatig en niet teveel vette of zoete tussendoortjes? Veel mensen halen bovenstaande norm niet. Dat is niet erg, zolang u geen klachten of over- of ondergewicht heeft. Als u zich echter niet tevreden voelt met uw eetpatroon, dan kunt u daar iets aan veranderen.

Wat kan ik doen om een gezondere voedingsstijl te ontwikkelen?

Als u ontevreden bent over uw eetgewoonten dan kunt u verder gaan met het stappenplan. Dit stappenplan kan u helpen uw eet- en voedingspatroon doelmatig te verbeteren.

Ondersteuning nodig?

Mocht het zo zijn dat u nog ontevreden bent over uw leefgewoonten of het u niet lukt om verandering tot stand te brengen nadat u bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan kunt u kijken of deze sites of apps u behulpzaam kunnen zijn:

Heeft u het idee dat u professionele hulp nodig heeft dan kunt u advies vragen van een diëtist (NVD – Zoek een diëtist). Als u het idee heeft dat andere zaken de oorzaak zijn van uw klachten en u wilt professionele hulp op dit gebied dan kunt u kijken naar ons aanbod en/ of zich aanmelden via onze website.

Interessante Links eetstoornissen: